Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2008

Τα αλμυρά μπισκοτάκια της γιαγιάς μου.








Η μόνη συνταγή που μπόρεσα να πάρω από την καλή μου τη γιαγιά ,
που γεννήθηκε στα παράλια της Μικράς Ασίας .Μου την έδωσε η
καημενούλα ,τις τελευταίες μέρες της ζωής της ,για να την θυμάμαι….
Έτσι μου είπε.
Όταν τα φτιάχνουμε ,εξαφανίζονται πολύ γρήγορα ,παρ’όλο που
γίνονται τρία ταψιά μεγάλα.
Έτσι λοιπόν ,αποφάσισα να τα φτιάξω ,γιατί αυτές τις μέρες ,θα έχω
στο σπίτι μου ,έναν πολύ αγαπημένο και γλυκό άνθρωπο ,που λατρεύει όλα τα αλμυρά ,νόστιμα του κόσμου .
Λοιπόν........
1 ποτήρι του νερού,νερό
1 ποτήρι του νερού,σπορέλαιο ΚΑΛΟ,έτσι μου το είπε η γιαγιούλα μου.
1 πακετάκι βιτάμ,που θα το έχετε βγάλει αρκετές ωρίτσες από το ψυγείο,για να είναι μαλακό.
1 αυγουλάκι,για την ζύμη
1 κρόκο αυγού για να αλείψετε τα μπισκοτάκια ,πριν ψηθούν.
1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν.
1 πιάτο βαθύ γεμάτο,πολύ καλά τριμμένο κεφαλοτύρι.
1 κουταλάκι του γλυκού,αρκετά κοφτό,αλατάκι.
και αλεύρι,όσο σηκώσει.Εγώ,βάζω φαρίνα κόκκινη και μου παίρνει περίπου 1 1/2 πακετάκι.Αυτό όμως θα το δείτε με το μάτι και την αφή,γιατί θα πρέπει να γίνει μία ζύμη σφικτούλα σχετικά,έτσι ώστε να μην κολλά στα χέρια.

Σε μπολ,βάζουμε πρώτα όλα τα υγρά υλικά και τα δουλεύουμε με το χέρι.Κατόπιν,ρίχνουμε το κεφαλοτύρι,το αλάτι,την μπαίκιν και το αλεύρι.Αφού ζυμώσουμε καλά,βάζουμε την ζύμη στο ψυγείο για λίγη ωρίτσα,μία περίπου,ώστε να σφίξει για να μπορούμε να την δουλέψουμε .
Καθαρίζουμε καλά ,τον πάγκο της κουζίνας , παίρνουμε λίγη-λίγη τη ζύμη και με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλα,περίπου μισού εκατοστού.Έπειτα,με το στόμιο από ένα ποτηράκι του ούζου,κόβουμε σε στρόγγυλα μπισκοτάκια,που τα τοποθετούμε σε ταψάκι στρωμμένο με λαδόκολλα.Αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στους 180 βαθμούς για μισή ωρίτσα περίπου.

Και....εδώ είναι όλη η τσαχπινιά...
Θα πρέπει να ψηθούν,ώστε να γίνουν τραγανά και αυτό το διαπιστώνουμε,αν πατήσουμε τα μπισκοτάκια και δούμε ότι δεν βουλιάζει το χέρι μας στη ζύμη.
Πολλά....σας έγραψα......ε;
Μην τρομάξετε όμως,είναι πολύ εύκολα και πολύ....νόστιμα.
Α.......ξέχασα να σας γράψω,ότι μπορείτε να βάλετε πριν το ψήσιμο,ότι μυρωδικό έχετε και σας αρέσει,πάνω στα μπισκοτάκια.Εγώ τα φτιάχνω η' σκέτα,η' με λίγο κόκκινο γλυκό πιπέρι.