Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2009

Πατσάς,για μερακλήδες......



Η σούπα των ξενύχτηδων......
Η σούπα,που καταναλώνεται περισσότερο στη Μακεδονία.
Πολλοί μόλις ακούν τη λέξη πατσάς,δε θέλουν ούτε να μυρίσουν τη σούπα,αηδιάζουν.
Όμως.....δεν ξέρουν.Δεν ξέρουν,ότι γίνεται από μοσχαράκι
και ότι είναι ΒΑΛΣΑΜΟ για το στομάχι.
Βέβαια......γούστα είναι αυτά.
Τα υλικά είναι πολύ απλά,το μόνο που θα συνιστούσα,είναι
μία χύτρα ταχύτητος,διαφορετικά,θα θέλει αρκετή ώρα,για να βράσει.
Λοιπόν......
ΥΛΙΚΑ
1 ποδαράκι μοσχαρίσιο(θα απαιτήσετε να είναι καθαρό και κομμένο,να χωρά στην χύτρα)
1-1,1/2 κιλό κοιλίτσα μοσχαρίσια
1 κρεμμύδι μέτριο
Αλάτι
Ξύδι
Σκόρδο...κατά προτίμηση.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοιτάμε πρώτα το ποδαράκι,αν έχει ξεφύγει καμιά τριχούλα.Αν ναι,τότε το καψαλίζουμε η'
την αφαιρούμε με ξυραφάκι.Φροντίζουμε την κοιλίτσα,ώστε να μην έχει λιπάκια.Αφαιρούμε,όσα περισσότερα μπορούμε.Πλένουμε πολύ καλά και τα δύο,τα βάζουμε στη χύτρα με νερό,ίσα να τα σκεπάζει.Προσθέτουμε το κρεμύδι,κομμένο στη μέση και τέλος το αλάτι.
Βράζουμε τον πατσά,περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.Βγάζουμε σε ένα μέρος τα κομμάτια του κρέατος και σένα άλλο,σουρώνουμε το ζουμάκι,μη τυχόν,έχει μείνει κανένα μικρό κακκαλάκι.
και σπάσουμε κανένα δόντι.
Μόλις σουρώσουμε,βάζουμε τον ζωμό,πάλι στη χύτρα.
Κατόπιν,ψιλοκόβουμε το ποδαράκι και την κοιλίτσα,σε ξύλο κοπής,μ'ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι και ρίχνουμε τα μικρά κομμάτια πάλι στη χύτρα με τον ζωμό.
Κλείνουμε πάλι τη χύτρα και αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα ακόμη.
Τώρα,είναι έτοιμη η σούπα.
Σερβίρουμε συνήθως,με ξύδι και ψιλοκομμένο σκορδάκι.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λία
ελπίζω κάποτε να δοκιμάσω τον πατσά σου....

Φιλάκια
Κώστας

Λιάντα είπε...

Λες να αρχίσει να σ'αρέσει;
Αφού είπες ότι δεν τον αγγίζεις,παρά μόνο.....η αδελφούλα σου.
Όμως,αφού τον ζήτησες,τότε....θα σου κάνω τη χάρη.Ξέρεις,κάνω αρκετά συχνά,γιατί ο χρυσός μου πατερούλης και οι καλοί μου γείτονες,τον απαιτούν μπορώ να πω.
Οπότε......ετοιμάσου,για το απρόβλεπτο.....
Λία