Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου 2009

Πιροσκί,με γέμιση πατάτας και τυριού


Σαββατοκύριακο ....έφτασε,όλο και κάποιος θα μας επισκεφθεί,ε....ας φάμε και κάτι διαφορετικό,για τα παιδιά,για την οικογένεια,για τους φίλους,για εμάς.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
1/2,κιλού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 γρ.μαγιά
1 αυγό ολόκληρο και 1 κρόκο
2 ποτήρια γάλα
125 γρ.βούτυρο
αλάτι
σπορέλαιο,για το τηγάνισμα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1/2 κιλού,φέτα τριμμένη
1 κιλό πατάτες
1 κρεμμύδι μεγαλούτσικο
100 γρ.λάδι
αλάτι
πιπέρι και...λίγο
κάρυ,για όμορφη γεύση,του πάει...πολύ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε και καθαρίζουμε πρώτα τις πατάτες και όσο είναι ακόμη ζεστές τις περνάμε από τον μύλο του πουρέ.Σε τηγάνι,βάζουμε τα 100 γρ.λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.Μολις ροδίσει ελαφρά,προσθέτουμε τον πουρέ από τις πατάτες,αλατάκι,πιπεράκι,το κάρυ και τα ανακατεύουμε μαζί,για 5 λεπτάκια.Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την τριμμένη φέτα,ανακατεύουμε....καλά
Τώρα για τη ζύμη,σε λεκανίτσα,βάζουμε το αλεύρι,ανοίγουμε στη μέση μία λακουβίτσα και εκεί, προσθέτουμε τη μαγιά,διαλυμένη στο ένα ποτήρι γάλα,το αυγό,τον κρόκο,το λαδάκι,το αλάτι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε,προσθέτοντας λίγο-λίγο,το υπόλοιπο ποτήρι με το γάλα.Πρέπει να γίνει μία ζύμη,που να ξεκολλά από τα χέρια μας και αρκετά μαλακή.Στη συνέχεια,σκεπάζουμε με μία υγρή πετσέτα την ζύμη και την αφήνουμε μία ωρίτσα περίπου,να φουσκώσει.Μόλις γίνει αυτό,κόβουμε από τη ζύμη κομματάκι-κομματάκι και ανοίγουμε σε οβάλ πιτάκι,περίπου....15 πόντων,τοποθετούμε στην άκρη του,μία κουταλιά από την γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό,πατώντας παράλληλα τις άκρες του,έτσι ώστε να μην πάει περίπατο,η γέμιση.
Βάζουμε σε τηγάνι το σπορέλαιο και τα τηγανίζουμε σε μέτρια....φωτιά,μέχρι να ροδίσουν απ'όλες τις πλευρές τους.

Είναι ορεκτικό.....(μιας και δεν....έχουμε....όρεξη),που τρώγεται και ζεστό και...κρύο.
Δοκιμάστε το........