Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2009

Χωριάτικη σπανακόπιτα....


εγώ την λέω,η σπανακόπιτα της τεμπέλας......
Τεμπέλα,τρόπος του λεγειν βέβαια.......απλά,το φύλλο,είναι έτοιμο.Γνωρίζω πολύ καλά,ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος για τον γυναικείο πληθυσμό μας,μιας και οι υποχρεώσεις έχουν αυξηθεί.Είναι μία νοστιμότατη πίτα,που μπορεί να γίνει σε χρόνο ρεκόρ,αν φυσικά εξαιρέσουμε τον χρόνο ψησίματος.Την καταθέτω εδώ την συνταγή,γιατί την έφτιαξα με τα χθεσινά μου ουζομεζεδάκια....
ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό φύλλα μπακλαβά
1,1/2 κιλού,σπανάκι
2 πράσσα
1 δεματάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
8 αυγά
25ο γρ.περίπου,φέτα τριμμένη
2 ποτήρια,ελαιόλαδο
3/4 του λίτρο γάλα φρέσκο
3 γεμάτες κουταλιές της σούπας αλεύρι,για όλες τις χρήσεις
άνιθο μπόλικο
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το σπανάκι και το κόβουμε.Κατόπιν,πλένουμε και ψιλοκόβουμε,τα κρεμμυδάκια,τα πράσσα και τον άνιθο.Σε βαθύ τηγάνι,βάζουμε το ένα ποτήρι ελαιόλαδο και μαραίνουμε τα πράσσα,τα κρεμμυδάκια και τον άνιθο.Στη συνέχεια,προσθέτουμε το σπανάκι ωμό και σε δυνατή φωτιά,τα γυρίζουμε συνεχώς,μέχρι να μείνουν με το λαδάκι.Επισφραγίζουμε,με τα αλατοπίπερο.Μόλις χλιαρύνει η γέμιση,ρίχνουμε τη φέτα και τα τέσσερα από τα οκτώ αυγουλάκια.Εδώ,τελειώνει η διαδικασία της γέμισης.
Αλείφουμε ένα μέτριο ταψί με λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε τα μισά φύλλα μπακλαβά,αφου τα αλείψουμε ένα-ένα με το υπόλοιπο μισό ποτήρι λαδιού.Ρίχνουμε την γέμιση με το σπανάκι και σκεπάζουμε την πίτα,με τα υπόλοιπα φύλλα μπακλαβά και τα χαράζουμε....
Και εδώ,είναι όλη η επιτυχία...της πίτας αυτής.
Ετοιμάζουμε έναν χυλό,διαλύοντας το αλεύρι στο γάλα και ρίχνοντας μέσα,τα τέσσερα αυγά που μας έμειναν,καθώς και το μισό ποτήρι ελαιόλαδο,που επίσης έχει περισέψει.Τα ανακατεύμε καλά και περιχύνουμε την πίτα με τον χυλό.Κουνάμε ελαφρά το ταψί,ώστε να πάει ο χυλός παντού.Εδώ,βοηθούν οι χαράξεις,που έχουμε κάνει στο φύλλο.
Ψήνουμε την πίτα σε μέτριο φούρνο,για περίπου μία ώρα.
Πραγματικά,δείχνει σαν χωριάτικη.....πιστέψτε με.