Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2009

Κοτόπιτα....η' αλλιώς,γροθόπιτα...


Για τα χθεσινά μας γεννέθλια,ή Μαριγούλα μου ζήτησε την αγαπημένη της γροθόπιτα.
Και η μαμά φυσικά,της έκανε το χατήρι...όπως πάντα....
Ας ξεκινήσω με τα υλικά,γιατί έχω να ΄σας γράψω και για τους γκιεσλεμέδες,που επίσης...συνόδευσαν την γροθόπιτα.
Για το φύλλο της πίτας,χρησιμοποίσα,το γνωστό τραγανό φύλλο,που έγραψα σε παλαιότερη συνταγή.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
μισό κοτόπουλο2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
2 πράσσα....όπως πάντα
3 αυγά
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού,ρύζι γλασσέ
1/2 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
200 γρ.γραβιέρα
5ο γρ.περίπου ελαιόλαδο
3 φλυτζάνια τσαγιού,ζωμός από το κοτόπουλο που θα βράσουμε
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
κάρυ η' μοσχοκάρυδο,ότι από τα δύο προτιμάτε....
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε και ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο.Σε βαθύ τηγάνι,τσιγαρίζουμε ελαφρά,τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και πράσσα,στο ελαιόλαδο,με λίγο......νεράκι.Μόλις πιούν το νεράκι και ροδίσουν ελαφρά,ρίχνουμε το ρυζάκι και το ανακατεύμε δύο-τρεις γυροβολιές.Στη συνέχεια,προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνιθο,τη γραβιέρα,το αλάτι,πιπέρι,το κοτόπουλο σε μικρά κομματάκια και τα μυρωδικά μας.
Σε ελαφρώς λαδομένο ταψί,στρώνουμε το ένα φύλλο από τη ζύμη,ρίχνουμε την γέμιση του κοτόπουλου,από πάνω ρίχνουμε τα τρία αυγουλάκια,καλά χτυπημένα και στη συνέχεια,στρώνουμε και το δεύτερο φύλλο από τη ζύμη μας.Γυρνάμε στις άκρες το φύλλο,έτσι ώστε να σχηματισθεί ο γνωστός γρόθος.Χαράζουμε την πίτα και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο,εδώ κι εκεί,για να πάει....παντού.Ψήνουμε την πίτα,στην αρχή στους 200 βαθμούς και στη συνέχεια,χαμηλωνουμε στους 170,για περίπου μία ωρίτσα.
Τη συνταγή αυτή,την κράτησα εδώ και πολλά χρόνια,από μία φίλη της μητέρας μου την κυρία Κατίνα,που την έφτιαχναν,είχε πει στην Ήπειρο.