Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2009

Ψωμάκι σίκαλης


Για σήμερα,επέλεξα το ψωμάκι,γιατί είναι εκείνο,που αποτελεί μία από τις βασικότερες διατροφικές μας συνήθειες.Διάλεξα ένα υγιεινό ψωμάκι,που μπορούμε να φτιάξουμε σχετικά εύκολα.Είναι γνωστό,ότι η σημερινή Ελληνίδα,στερείται του ελεύθερου χρόνου.Όμως πιστεύω ότι η καλή μας υγεία ,είναι εκείνη,που θα πρέπει να φροντίσουμε πρωτίστως και να βάλουμε επί τέλους ένα πρόγραμμα...στη διατροφή μας.Σήμερα και για την εξυπηρέτηση της εργαζόμενης γυναίκας,η τεχνολογία,εκτός από τα εκατοντάδες έξυπνα βοηθήματα,μας έδωσε τη δυνατότητα,να χρησιμοποιήσουμε μία ιδιαίτερα.....έξυπνη συσκευή,τον αρτοπαρασκευαστή.Είναι πανεύκολος στη χρήση και πιστέψτε με......καθόλου δαπανηρός.Κατά την ταπεινή μου άποψη,θα έπρεπε να υπάρχει σε κάθε σπίτι.Η τιμή του,είναι ελάχιστη,(ξεκινά από 40 ευρώ και φτάνει έως τα 120 ευρώ).....αν έχουμε να σκεφτούμε την υγεία της οικογένειας.Η απόσβεση,είναι θέμα 2-3 μηνών.Και πάντα...θα ξέρουμε,τι...τρώμε,τι τρώει η οικογένειά μας,με τα δικά μας υγιεινά υλικά.Τα δε......υλικά που χρησιμοποιούμε,είναι απίστευτα εύκολα να τα βρεις,χάρη στα καταστήματα πώλησης υγιεινών σκευασμάτων και super-markets.
Λοιπόν,ας ξεκινήσω...με τα :
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΨΩΜΙ 700 γραμμαρίων
180 γρ.αλεύρι σίκαλης
220 γρ.αλεύρι ολικής άλεσης
130 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελλάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού,κοφτό αλάτι
1 κουταλιά της σούπας,ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας,ξύδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλο μπωλ,κατά προτίμηση...λεκάνη πλαστική,θα βάλουμε όλους τους τύπους των αλευρών,αφού έχουμε περάσει από κόσκινο,το της σίκαλης και το για όλες τις χρήσεις.Θαπροσθέσουμε,όλα τα υπόλοιπα υλικά,αφού ανοίξουμε μία μικρή λακουβίτσα και σιγά-σιγά,θα αρχίσουμε να ζυμώνουμε,ώστε να έχουμε μία σφικτή σχετικά ζύμη.Κατόπιν,αφού σκεπάσουμε την ζύμη,με μία νωτισμένη πετσέτα κουζίνας,θα την ξεχάσουμε.....για περίπου μία ωρίτσα,κοντά σε κάτι ζεστό.Ίσως σε σώμα...καλοριφέρ.θα ξανά ζυμώσουμε και σε καλά λαδωμένη φόρμα,θα τοποθετήσουμε τη ζύμη και θα την αφήσουμε για ακόμη μία ώρα.Στη συνέχεια,προθερμένουμε τον φούρνο της κουζίνας στους 200 βαθμούς και ψήνουμε...στους 180,για μία περίπου ωρίτσα.Ίσως φαντάζει......δύσκολο κατά τον τρόπο αυτό,αλλά πιστέψτε με ,το αποτέλεσμα μετράει.Κι αν αποφασίσετε για αρτοπαρασκευαστή,τότε....θα είναι παιχνιδάκι για εσάς.
Καλή επιτυχία.....και καλό Σαββατοκύριακο...

5 σχόλια:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Γειά στα χεράκια σου!!!
Τέλειο !!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Λιάντα είπε...

Καλησπέρα....Γλαρένια μου!
Σ'ευχαριστώ...καλή μου,κοπέλα.
Όλα είναι μία απόφαση....ξέρεις.
Όλα τα μπορούμε,αρκεί να πατήσουμε το κατάλληλο κουμπάκι.
Πολλά φιλιά....
Λία...

Δημιουργία είπε...

Απο τις πιο ομορφες μυρωδιες οταν ψηνεται το ψωμακι.Κι εγω ζυμωνω τακτικα, συνηθως τις Κυριακες που ειμαστε ολοι στο σπιτι,για να τους καλοπιανω.

Λιάντα είπε...

Κατερίνα μου,θα συμφωνήσω...μαζί σου!
Αυτή η όμορφη μυρωδιά,του φρεσκοψημένου ψωμιού,είναι όλα...τα λεφτά!
Κι εγώ,από τότε που παντρεύτηκα,περίπου 25 χρόνια τώρα,ζυμώνω μέρα παρά μέρα.Έχει όμως τα 3 τελευταία χρόνια,που με απάλλαξα από τυη διαδικασία αυτή,γιατί χρησιμοποιώ αρτοπαρασκευαστή.Να σημειώσω,ότι πιστεύω τώρα πια,ότι είναι από τις καλύτερες αγορές που έχω κάνει.Δεν συγκρίνεται.....γιατί όλα τα κάνει μόνος του,δίχως κόπο.Το αποτέλεσμα,είναι....το ίδιο.
Πολλά φιλάκια!
Λία

Ανώνυμος είπε...

DEN GINETE 8A ARXISW NA ANTIGRAFW SNTAGAIS ESTW KAI TWRA ALLA ME PWS 8A TA KATAFERW NA TIS FTIA3W XREIAZETE TALENTO KAI TO EXEIS ESY LIA MOU SE OLA OSA KANEIS MA8HMATA GEYSEWN KAI GASTRONOMIAS ISWS NA EIME KAI KAKOS MA8HTHS ALLA 8A PROSPA8HSW LIA MOU ME POLLY AGAPH GIA SENA . NZ