Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2009

Γκιεσλεμέδες,από Κοζάνη....μεριά


Τους γκιεσλμέδες,τους έχω συνδέσει και με την μητέρα μου,που μας τους έφταχνε πολύ συχνά και κάναμε σαν τρελλά.....από παιδιά.Για εκείνη,ήταν σαν να έπινε ένα ποτήρι.....νερό.
Τους έφτιαχνε πολύ γρήγορα,σπίρτο....με λίγα λόγια.Λοιπόν.....
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
Μισό κιλό αλευράκι,για όλες τις χρήσεις
1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλατάκι
και νεράκι χλιαρό,τόσο,ώστε να έχουμε μία σφιχτή ζύμη

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Μισό κιλό,φέτα μαλακή αν είναι δυνατόν
6 αυγουλάκια
αλατάκι και.....
μπόλικο πιπεράκι φρεσκοτριμμένο.
Λίγο κεφαλοτύρι η' γραβιέρα,για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία λεκανίτσα,ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά για την ζυμη.Ζυμώνουμε,μέχρι να έχουμε μία σφικτή σχετικά ζύμη.
Για τη γέμιση,βάζουμε σε μπωλ,τη φέτα και τη λιώνουμε με πιρούνι,στη συνέχεια,προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγουλάκια,το αλατάκι(λίγο,αν η φέτα είναι πολύ αλμυρή) και...το πιπέρι,πάντα φρεσκοτριμμένο,για περισσότερη γεύση.
Πέρνουμε λίγη ζύμη,όσο ένα καρύδι να υπολογίσετε και ανοίγουμε φυλλαράκια,πάχους περίπου μισού εκατοστού και με διάμετρο είκοσι πόντων(περίπου...).Τοποθετούμε 2 κουταλιές του γλυκού,από τη γέμιση στο κέντρο του φύλλου και διπλώνουμε,σαν φακελλάκι.Φροντίζουμε να κλείσουμε τις άκρες καλά,με τα δάχτυλά μας,που έχουμε ελαφρώς βρεγμένα με νεράκι.'Οταν τελειώσουν,σε τηγάνι καίμε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τους γκιεσλεμέδες,μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.Κάθε φορά που θα τα βγάζουμε ζεστά,σε πιατέλα,θα πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι...
Τα σερβίρουμε ζεστά,αλλά και κρύα,δεν είναι καθόλου......άσχημα

2 σχόλια:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Ωραίο φαίνεται. Δεν το ήξερα.
Καλή Τσικνοπέμπτη,

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Λιάντα είπε...

Γλαρένια μου....
Καλή τσικνοπέμπτη και για σένα....!
Ναι,είναι πεντανόστιμα τα ατιμούλια και γίνονται πολύ γρήγορα,αφού δεν μπαίνεις στη διαδικασία του φουσκώματος της ζύμης.Στο τηγάνι θέλει λίγη προσοχή,γιατί αρπάζουν εύκολα...Πάντως για πρωινό,είναι όλα...τα λεφτά!!
Πολλά...φιλάκια!
Λία...