Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2009

Σκαλτσούνια......


Μέρες νηστείας και....σαββατοκύριακο έρχεται ,όλο και κάποιος θα μας επισκεφθεί εδώ στην εξοχή .Σκέφθηκα σήμερα ,να φτιάξω σκαλτσούνια ,μόνο και μόνο ,γιατί.......(κακώς βέβαια) ,τα έχω συνδυάσει με τις μέρες νηστείας .
Ας τα φτιάξουμε λοιπόν.....
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
600 γρ .αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 πορτοκάλια ,ο χυμός τους
4 φλιτζανάκια του καφέ ,ελαιόλαδο
1 φλυτζανάκι του καφέ ,κονιάκ η' λικέρ της αρεσκείας σας
1 κουταλάκι του γλυκού ,σόδα
νερό λίγο ,όσο σηκώσει ,για να έχουμε μία ζύμη ,κατάλληλη για φύλλο .
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
2 φλιτζάνια τσαγιού ,καρυδόψιχα
2 φλιτζάνια του τσαγιού ,αμυγδαλόψιχα
4 κουταλιές της σούπας ,ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
Λίγο γαρύφαλλο ,στη μύτη του κουταλιού
2-3 κουταλιές της σούπας μέλι ,ώστε να γίνει η γέμιση μία σφιχτή μάζα
και....το ξύσμα από ένα πορτοκάλι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
Ανθόνερο
Άχνη ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε σε βαθύ μπολ ,όλα τα υλικά της ζύμης ,εκτός από το κονιάκ και τη σόδα που τα αναμιγνύουμε χωριστά ,έτσι ώστε να έχουμε μία ζύμη κατάλληλη για φύλλο και πάμε να φτιάξουμε τη γέμιση .
Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε μπολ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά ,μέχρι να σχηματισθεί μία σφιχτή μάζα .Στη συνέχεια ,ανοίγουμε τη ζύμη ,σε πάχος περίπου 5-6 χιλιοστών και κόβουμε στρόγγυλα πιτάκια ,στα οποία τοποθετούμε 1-2 κουταλάκια του καφέ ,από τη γέμιση .Τα κλείνουμε σε μισοφέγγαρο ,αφού βρέξουμε τις άκρες τους με λίγο νεράκι .Τοποθετούμε τα σκαλτσούνια σε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο ,στους 180 βαθμούς ,προσέχοντας να μην κοκκινίσουν πολύ .
Τα βγάζουμε από το φούρνο και μόλις μισοκρυώσουν ,τα ραντίζουμε με το ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με τη άχνη κοσκινισμένη .

6 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Εύκολα φαίνονται, λέω να τα δοκιμάσω, γιατί μέχρι τώρα έτοιμα τα έπαιρνα και μας αρέσουν πολύ!!
Που μένεις και έχεις την τύχη να έχεις εξοχή κοντά σου??

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Ωραία τα σκαλτσούνια σου
μα μπήκα σε μπελάδες
να δοκιμάζω κάθε...τρεις..
τις νόστιμες εντράδες..
:-)

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
(υ.γ. σκέτη πρόκληση όλες οι νοστιμιές σου)

Λιάντα είπε...

Καλησπέρα...Έλενα!
Ναι,είναι εύκολα,νόστομα και διατηρούνται για αρκετές μερούλες,αν μείνουν βέβαια,που το βλέπω δύσκολο.
Ζω λίγα,(ελάχιστα....ίσως) χιλιόμετρα βόρεια της Θεσσαλονίκης και έχω την χαρά και την ευτυχία της μονοκατοικίας και της εξοχής.
Πολλά φιλάκια..!
Λία...

Λιάντα είπε...

Καλή μου Γλαρένια,την καλησπέρα μου!
Έχεις απόλυτο δίκιο!
Αν και τα σκαλτσούνια είναι ένας γλυκός και νόστιμος μπελάς,πραγματικά ,ο πειρασμός εδώ μέσα στον κόσμο των blogers με τις τόσο όμορφες γεύσεις,είναι μεγάλος μπελάς και καταστροφικός θα έλεγα,λόγω....θερμίδων.
Να....και η μαντινάδα!Συγχαρητήρια!
Σ'ευχαριστώ....καλή μου κοπέλα,για τα καλά σου λόγια!
Έχεις την αγάπη μου!
Καλό σαββατοκύριακο!
Λία...

Δημήτρης είπε...

Πολύ όμορφα , η Αχτίδα μου σίγουρα θα κάνει επίσκεψη και θα τα ..κλέψει, μια που κανει συνέχεια γλυκά και μοιράζει.

Λιάντα είπε...

Καλημέρα...Δημήτρη!
Αληθινά,είναι πολύ νόστιμα κι ελαφριά θα έλεγα,τα συγκεκριμένα σκαλτσούνια.
Να μου πείτε τις εντυπώσεις σας,όταν μοσχοβολήσει η κουζίνα σας.....
Να είστε καλά και οι δύο!
Λία...