Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009

Χταποδάκι ξυδάτο


Ένα ακόμη νηστίσιμο πιάτο,που έφτιαξα στο σπίτι της γιαγιάς Δέσποινας,στη Χαλκιδική.Τα βρήκα στην κατάψυξη και είπα να τα αξιοποιήσω......καταλλήλως.Ένα μικρούλι κι ένα μεγαλούλι,σύνολο ένα κιλό περίπου.
ΥΛΙΚΑ
1 χταποδάκι,περίπου ένα κιλό
1 φλυτζανάκι του καφέ,ξύδι
1 φλυτζανάκι του καφέ,νερό
1 σκελίδα σκόρδο
ρίγανη
ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε το χταποδάκι από το δόντι του και τα ματάκια του και το πλένουμε καλά(με την προυπόθεση,ότι έχει καθαριστεί και από τα εντόθιά του).Σε κατσαρόλα,βάζουμε τα φλυτζανάκια με το νερό και το ξύδι και προσθέτουμε το χταποδάκι.Ανάβουμε το μάτι και μόλις πάρει μία βράση,χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε περίπου μία ώρα,να σιγοψηθεί.Δοκιμάζουμε με ένα πηρούνι,αν είναι μαλακό και σβήνουμε τη φωτιά.Στη συνέχεια,καθαρίζουμε το χταπόδι από την σκούρα πετσούλα και τις βεντουζίτσες ,το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το τοποθετούμε σε βαθύ μπωλ.Προσθέτουμε το ελαιόλαδο,τη ρίγανη,το σκορδάκι ψιλοκομμένο και ξυδάκι.Στη φάση αυτή,μπορούμε να το φυλάξουμε στο ψυγείο και να έχουμε για λίγες μέρες,ένα νόστιμο μεζεδάκι για ούζο.

6 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Οτι πρέπει για ουζάκι!!
Ο άντρας μου που η σπεσιαλιτέ του είναι το χταποδάκι (στα κάρβουνα όμως), λέει ότι το κατεψυγμένο γίνεται πολύ πιο τρυφερό και πιο μαλακό από το φρέσκο.
Να που και η νηστεία έχει τις νοστιμιές της λοιπόν!

Λιάντα είπε...

Έλενα....την καλησπέρα μου!
Έχει απόλυτο δίκιο ο άντρας σου,πραγματικά,έτσι είναι.Το κατεψυγμένο,μαγειρεύεται πολύ πιο εύκολα από το νωπό.Πόσο μάλιστα να γνωρίζεις,ότι εσύ το έβγαλες από τη θάλασσα και το κατέψυξες,δίχως συντηριτικά.
Ξέρεις πολλοί,πριν το βάλουν στα κάρβουνα,το βράσουν από πριν ελαφρώς,μόνο και μόνο,για να γίνει πιο τρυφερό.Και βέβαια,το κάρβουνο,δεν παύει να είναι...κάρβουνο που δίνει την πιο όμορφη γεύση.
Καλό βραδάκι κοπέλα μου!
Πολλά φιλιά...!
Λία...

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Τέλειο το μεζεδάκι!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Λιάντα είπε...

Γλαρένια μου...καλημερούδια...!!!
Πραγματικά.....είναι ίσως από τους καλύτερους ουζομεζέδες το χταποδάκι.Αν ήταν και στα κάρβουνα όπως λέει η Έλενα,θα ήταν ακόμη καλύτερος μεζές.Δεν λέμε ποτέ όμως ΟΧΙ στο χταποδάκι!
Πολλά φιλάκια καλή μου!
Λία...

Ανώνυμος είπε...

Τέλειο το μεζεδάκι!!!
Οτι πρέπει για ουζάκι!!

Lia tha stamatiso na se diavazo....
trehoun ta salia mou .......
eho stegnosi na troo ......ryzi.
tha patho .....Gestroegefalitida
me ayta pou diavazo.

George R.

Λιάντα είπε...

Έλα βρε ...Γιώργο μου,με κάνεις και στεναχωριέμαι.....που δεν μπορείς να απολαύσεις ότι σου αρέσει.Όμως,πιστεύω ότι έφτασε ο καιρός,που θα αρχίσεις να τρως κανονικά.
Λοιπόν,μαζί με τη φασολάδα,θα σου έχω και χταποδάκι στα σίγουρα....
Λία...