Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009

Λουκουμάδες


Μία πολύ παλιά συνταγή ,που την έφτιαχναν συνήθως για το «καλό» .Για να πάει κάτι καλά ,από το ξεκίνημά του.
Τουλάχιστον εγώ ,έτσι το βίωσα .
Λουκουμάδες λοιπόν ,που αρέσουν σε όλο τον κόσμο.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
Μισό κιλό αλεύρι ,για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια του τσαγιού ,νερό
1 φλιτζάνι του τσαγιού ,γάλα φρέσκο
Μαγιά ,ίση με δύο καρύδια ,περίπου
1 κοφτή κουταλιά της σούπας ,ζάχαρη
1 κοφτή κουταλιά του καφέ ,αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μικρό κατσαρολάκι ,ρίχνουμε τα δύο φλιτζάνια νερό ,το ένα φλιτζάνι γάλα ,τη ζάχαρη ,το αλάτι ,τη μαγιά και τα ζεσταίνουμε ελαφρά ,ίσα να χλιαρύνουν .Στη συνέχεια ,βάζουμε σε βαθύ μπολ ,το αλεύρι και εκεί ,προσθέτουμε το μίγμα με το γάλα και το νερό .Ανακατεύουμε με ένα μεγάλο κουτάλι ,έτσι ώστε να έχουμε έναν ελαφρύ χυλό .Ίσως να χρειαστεί και λίγο ακόμη χλιαρό νεράκι ,κάτι που θα το δείτε με το μάτι .Σκεπάζουμε το μίγμα με μία νοτισμένη πετσέτα και το τοποθετούμε σε μέρος ζεστούτσικο ,μέχρι να φουσκώσει .Όταν γίνει αυτό ,τότε βάζουμε στη φριτέζα η’ σε βαθειά κατσαρόλα ,μπόλικο σπορέλαιο να κάψει και ρίχνουμε έναν- έναν τους λουκουμάδες ως εξής :
Γεμίζουμε με νερό ,ένα φλιτζάνι τσαγιού και βάζουμε μέσα ,ένα κουταλάκι του γλυκού ,να περιμένει (αυτό γίνεται ,για να μην κολλάει ο χυλός στο κουταλάκι,με το οποίο ,θα ρίχνουμε τον χυλό,στη φριτέζα) .Κατόπιν ,αρπάζουμε με τη χούφτα μας ,μέρος από τον χυλό και σφίγγουμε τη χούφτα μας ,ώστε από το πάνω μέρος (της χούφτας) και με το βρεγμένο κουταλάκι ,να πάρουμε μία μικρή ποσότητα χυλού ,που θα την ρίξουμε στο καφτό σπορέλαιο .Τι ……. περιγραφή κι αυτή ;Σκέφτηκα να πάρω μία φωτογραφία της στιγμής ,αλλά ήμουν μόνη στο σπίτι ……. τρομάρα μου .Γι αυτό μερικές φορές ,χρειάζεται και τρίτο …… χέρι .Με τον τρόπο αυτό ,ρίχνουμε και την τελευταία ποσότητα του χυλού .Κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος ,θα πρέπει να ανακατεύουμε συνεχώς τους λουκουμάδες ,έτσι ώστε να ροδισθούν από όλες τις μεριές τους .Τοποθετούμε τους ψημένους λουκουμάδες ,σε βαθύ μπολ ,που έχουμε στρώσει ,απορροφητικό χαρτί κουζίνας ,μέχρι να τους σερβίρουμε .
Τους σερβίρουμε ζεστούς ,με μπόλικο μέλι και κανέλλα .Κάποιοι ,προσθέτουν και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς ,αλλά αυτά ,είναι κατά προτίμηση……….
Υ.Γ.
Μην ξεχνάτε ,κάθε φορά ,να βουτάτε το κουταλάκι στο φλιτζάνι με το νερό ,πριν πάρετε μέρος από τον χυλό .

5 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Οι λουκουμάδες και σε ποιον δεν αρέσουν??
Γέλασα με την περιγραφή σου, με το ... άρπαγμα του λουκουμά!!
Οταν έβαλε η Μαρία τους δικούς της λουκουμάδες στο blog μας, αυτό ακριβώς μου έλεγε:"Θα το καταλάβουν?? Ημουν μόνη μου και δεν είχα κάποιον να με τραβήξει φωτογραφία"
Σε ένα άλλο blog σήμερα, διάβασα για λουκουμάδες με ρυζόνερο.
Ενα σωρό παραλλαγές, αλλά πάντα παραμένει ένα αγαπημένο γλυκάκι:)

Λιάντα είπε...

Έλενα,την καλησπέρα μου...!
Πραγματικά,δύσκολη η περιγραφή της συγκεκριμένης κίνησης.Αλλά η ζωή μας ,απαιτεί και λίγο χιούμορ,όσο αυτό είναι εφικτό ,δια μέσου της γραφής.Τρόποι πάρα πολλοί υπάρχουν,αλλά η παραδοσιακή συνταγή αυτό προστάζει.Όμως εμείς,δεν μένουμε μόνο σ'αυτά,αλλά το ψάχνουμε και καλά...κάνουμε βεβαίως,αν πρόκειται για κάτι καλύτερο.Με ρυζόνερο; Ενδιαφέρον ακούγεται.Για να ρίξω κι εγώ μία ματιά!
Πολλά φιλιά...από μένα για σένα!
Λία...

Ανώνυμος είπε...

Λία
Συγχαρητήρια για τους λουκουμάδες σου.
Αλλά οι λουκουμάδες σου με το τυρί είναι όλα τα λεφτά, φανταστικοί!
Τις δοκίμασα και με τις δύο γεύσεις
και υιοθετώ το... τυρί.

Πάμε γι' άλλα
Κωστής

Ανώνυμος είπε...

gia sou,
otan les Μαγιά ,ίση με δύο καρύδια ,περίπου.ti enois??? dio kivakia nopis magias afti tou super market???ton 42 gramarion????
elpizo na to dis giati thelo na tous kano...
efxaristo.

Λιάντα είπε...

Ανώνυμε....γειά σου!
Η μαγιά,πρέπει να είναι νωπή και μιας και αναφέρεις την νωπή μαγιά των σούπερ μάρκετ,ένας κύβος,είναι μια χαρούλα..... για μισό κιλό αλεύρι.
Καλό σου βραδάκι και καλή επιτυχία!
Λία...