Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009

Κρεμμύδια στο φούρνο η' στο τζάκι


Μία ιδιαίτερη σαλάτα ,που την έφτιαχνε η η θεία Πηνελόπη ,από το Γραμματικό ,έξω από την Έδεσσα .Εκεί βέβαια ,ψήνανε τα κρεμμύδια στο τζάκι ,που υπήρχε σε όλα τα σπίτια του χωριού .
ΥΛΙΚΑ
5-6 μεγαλούτσικα ,ξερά κρεμμύδια
ελαιόλαδο
ξύδι
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αν υπάρχει τζάκι στο σπίτι ,καλό θα είναι να ψηθούν εκεί τα κρεμμύδια ,ως εξής.....
Ανάβουμε και καίμε τα ξύλα,μέχρι να γίνουν στάχτη ,αλλά φροντίζουμε να υπάρχουν και κάρβουνα .Καθαρίζουμε λοιπόν ,μία γωνίτσα του τζακιού και βάζουμε εκεί τα κρεμμύδια όπως είναι με τις φλούδες τους .Τα σκεπάζουμε με την καυτή στάχτη και από πάνω ,βάζουμε τα αναμμένα κάρβουνα .Τα αφήνουμε εκεί ,περίπου 25-30 λεπτάκια της ώρας μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια ,καθαρίζουμε τα κρεμμύδια από τις φλούδες τους ,τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες και τα τοποθετούμε σε πιάτο .Προσθέτουμε το ελαιόλαδο ,το ξύδι και το αλάτι και έχουμε μία σαλάτα ,που είναι πολύ νόστιμη και....ιδιαίτερη σε γεύση .
Τώρα ,αν δεν υπάρχει τζάκι ,τα βάζουμε τα κρεμμύδια πάλι με τις φλούδες τους σε ταψάκι και τα ψήνουμε στο φούρνο της κουζίνας μας ,στους 200 βαθμούς ,για μία ωρίτσα περίπου .

3 σχόλια:

γαστεροπλήξ είπε...

αχ βαρυστομάχιασα Λιάντα, στιφάδο, κρεμμύδια ψητά. παλαιότερα στο εξοχικό στην Χαλκιδική ψήναμε στα κάρβουνα διάφορα λαχανικά, ντομάτες, πατάτες, πιπεριές, κρεμμύδια και σουβλάκια,

αποτέλεσμα

τρώγαμε τα κρεμμύδια, τι γλυκά που γίνονται! και τα υπόλοιπα λαχανικά και αφήναμε τα σουβλάκια

Λιάντα είπε...

Γαστεροπληξ.......
Σίγουρα τα μαγειρεμένα κρεμμύδια,είναι αρκετά βαριά.Όταν όμως είναι ψητά,είναι και πανάλαφρα....και τρώγονται ευχάριστα.Και έχουν απίστευτη γεύση...τα σκασμένα.....
Λία...

Ανώνυμος είπε...

Λία
αυτό το φαγητό περίπου το είχα φάει στην Αυστρία και μου άρεσε. Ελπίζω να το δοκιμάσω στο μέλλον και από εσένα

Κωστής