Σάββατο, 2 Μαΐου 2009

Γεμιστά ,με αυγολέμονο....


Η συνταγή ,της γιαγιά Μαρίκας ,της πεθεράς μου .Η μητέρα μου έφτιαχνε μόνο γεμιστά κολοκυθάκια κι έτσι ,δεν είχα δοκιμάσει ποτέ κάτι σαν αυτό .Έγινε όμως ,ένα από τα αγαπημένα μου....φαγητά ,έστω και αργά .
Εκείνη ,τα έφτιαχνε στην κατσαρόλα ,αλλά εγώ προτίμησα την γάστρα και τα ψήνω στον φούρνο .
Τα ΥΛΙΚΑ λοιπόν......
7 πιπεριές ,για γέμισμα
2 πιπεριές ,ψιλοκομμένες για τη γέμιση
7 ντομάτες ,για....γέμισμα
600 γρ. κιμά
2 ξερά κρεμμύδια ,μέτρια
14 κουταλιές της σούπας (πολύ...κοφτές) ρυζάκι γλασσέ
7-8 λιαστές ντομάτες ,ψιλοκομμένες ,για τη γέμιση
Μαϊντανό
Άνηθο ,κατά προτίμηση......
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό.... κύμινο
1 κουταλιά της σούπας κοφτή....αλάτι
πιπέρι
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ,για τη γέμιση
1 φλιτζάνι του τσαγιού ,ελαιόλαδο
3-4 φλιτζάνια τσαγιού ,ζεστό νεράκι
2 αυγά
2 λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και αδειάζουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες με τον γνωστό τρόπο και τα τοποθετούμε στη γάστρα .Στη συνέχεια ,ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια ,τις δύο πιπεριές ,τον μαϊντανό ,τις λιαστές ντομάτες και τον άνηθο και τα βάζουμε όλα σ' ένα βαθύ και μεγάλο μπολ .Την ψίχα που αφαιρέσαμε από τις ντομάτες ,την πολτοποιούμε στο μούλτι και προσθέτουμε την μισή ,στο μπολ με τα ψιλοκομμένα λαχανικά .Βάζουμε και τον κιμά ,το ρύζι ,τις 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο , όλα τα μυρωδικά ,το αλάτι και το πιπέρι .Τα πλάθουμε όλα μαζί να γίνουν ένα μείγμα ,και γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές .Κατόπιν ,ρίχνουμε επάνω τους ,την μισή πολτοποιημένη ντομάτα ,το ελαιόλαδο και τελειώνουμε με το ζεστό(όχι καυτό) νεράκι .
Ψήνουμε τα γεμιστά σε προθερμασμένο φούρνο ,για 90 λεπτά ,στους 180 βαθμούς .Θα πρέπει να ελέγχουμε όμως να μη μείνουν δίχως ζουμάκι ,γιατί θα το χρειαστούμε για το αβγολέμονο ,που θα το φτιάξουμε ,χτυπώντας τα δύο αυγά και τα δύο λεμονάκια και θα το προσθέσουμε αμέσως μόλις βγει το φαΐ από το φούρνο .

5 σχόλια:

γαστεροπλήξ είπε...

αυτό δεν το είχα ξαναδει, αλήθεια από που ήταν η πεθερά, η συνταγή μοιάζει ποντιακή (αν ήταν ποντιακή μάλλον θα την ήξερα) αλλά και ηπειρώτική, λύσε μου την απορία, να ξέρουμε και ποιοί πληθυσμοί το συνήθιζαν,
εγώ γενικά δεν συμπαθώ τα φαγητά με αυγολέμονο, και ιδιαίτερα τα γεμιστά, τα προτιμώ ορφανά, αλλά είναι πρωτότυπη η συνταγή

Λιάντα είπε...

Γαστεροπληξ μου.....
Η πεθερούλα μου,δεν ήταν πόντια,αλλά η καταγωγήτης ήταν από τη Σμύρνη .Το έφτιαχνε η μητέρα της ,βέβαια και πήε...στην κόρη.Μαγείρευε καταπληκτικά,αλλά πολύ βαριά βρε παιδάκι μου.
Για να πω την καθαρή αλήθεια,όταν τα είδα για πρώτη φορά στην κατσαρόλα,μου γύρισαν τα άντερα κι αυτό γιατί στο σπίτι μου,δεν τα φτιάχναμε...έτσι.Όταν όμως τα δοκίμασα,τα λάτρεψα....πραγματικά.
Τώρα,το εντυπωσιακό είναι ,ότι αρέσει πολύ και στις κόρες μου....

Λιάντα είπε...

Και να δεις,πως ταιριάζει το αυγολέμονο με τη ντομάτα....!
Παίρνει ένα ξεθωριασμένο πορτοκαλί χρώμα η σάλτσα,που είναι εντυπωσιακό,για φαγητό.
Με τον ίδιο τρόπο,έφτιαχνε και τα γιουβαρλάκια,με ποροκαλί χρώμα.

γαστεροπλήξ είπε...

να που ήταν κάτι από αλησμόνητες πατρίδες, μετά το σχόλιο θυμήθηκα ότι κάπου το είχα ξαναδεί παλιά αλλά δεν θυμάμαι ποιος γνωστός το έφτιαχνε, διότι όπως ανέφερα δεν μου αρέσει το αυγολέμονο, και προφανώς δεν έδωσα και πολύ σημασία

αυγολέμονο θέλουν ο άνδρας μου και τα παιδιά μου στα κολοκυθάκια και στους λαχανοντολμάδες, για την ακρίβεια ο άνδρας μου θέλει αυγο(αυγέμονο) μόνο, έχει ένα θέμα με το λεμόνι, το πιάνω και μου λέει ξινό είναι το φαγητό, εγώ αγαπώ το λεμόνι αλλά σκέτο δίχως αυγό,
φαγητο χωρισμένο στα δυο, για όλα τα γουστα, αλλά εγώ είμαι πιο διαλακτική που και που τρώω και όσα δεν με ενθουσιάζουν για αλλαγή

που να βρουμε άκρη με τα γουστα

ΕΛΕΝΑ είπε...

Λία μου τα κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο ξέρω κι εγώ, που είναι από τα πολύ αγαπημένα μας φαγάκια.
Εξαιρετικά πρωτότυπο φαγητό, δεν μπορώ καν να φανταστώ πως θα είναι στην γεύση οι ντομάτες αυγολέμονο.
Αυτό το φαγάκι πρέπει να το δοκιμάσω πάντως, μου κίνησε την περιέργεια!!
Φιλιά:)