Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2009

Δρομολογήθηκε.....και ο τραχανάς


Εχθές,ξεκίνησε και αυτή η διαδικασία ...
Πρωί-πρωί,στη στάνη του κυρ Θανάση,για να πάρω το κατσικίσιο γαλατάκι,ζεστό-ζεστό...
Έλα όμως....που το μαγαζάκι με τα σιτηρά και τα λαϊκά εδέσματα......που δεν είχε,πλιγούρι;
Είχα αποφασίσει για φέτος,να φτιάξω τραχανά με πλιγούρι,αλλά δυστυχώς,δεν τα κατάφερα....
Του χρόνου τώρα,πρώτα ο Θεός,να είμαστε...καλά!
Έτσι λοιπόν,πήρα 10 κιλάκια ,σταρένιο αλευράκι και 3 κιλάκια σιμιγδάλι ψιλό.
Το βραδάκι της Τρίτης,ξεκίνησα το ζύμωμα.....

Τι ιδρώτας κι αυτός;
Έπρεπε η ζύμη να είναι σφικτή και επειδή ήταν μεγάλη η ποσότητα,ζύμωσα εις διπλούν....
Δύο λεκανίτσες παρακαλώ,με τον τραχανά να μοσχοβολάει!
Τις έβαλα στο ψυγείο,για να ξεκουραστεί η ζύμη και σήμερα,πρωί-πρωί,άπλωσα τα χοντρά κομμάτια(Α' στάδιο,στεγνώματος),να ξεραθούν.
Ο καιρός,δεν είναι δυστυχώς ιδανικός,αλλά ελπίζω αύριο να βγει επιτέλους ο ήλιος,για να στεγνώσει πιο γρήγορα ο τραχανάς και να να προχωρήσω στο επόμενο στάδιο που είναι να γίνουν μικρότερα τα κομμάτια,μέχρι να φτάσουν στο σημείο να μπορώ να τα αλέσω στο μούλτι.
Είναι χρονοβόρα....η διαδικασία ,αλλά πιστέψτε με....αξίζει τον κόπο!

Tην συνταγούλα,την άλλαξα για φέτος.Δεν έβαλα αυγά όπως έκανα πέρισυ....
ΥΛΙΚΑ
6 κιλά γάλα κατσικίσιο
5 κιλά αλεύρι σταρένιο
1 1/2 του κιλού,σιμιγδάλι ψιλό
4 κουταλιές της σούπας αλάτι(γεμάτες)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το γάλα σε μεγάλη κατσαρόλα.Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην πιάσει το γάλα και μόλις πάρει την πρώτη βράση,το κατεβάζουμε από τη φωτιά.(Προσοχή,μην το αφήσετε να πάρει και δεύτερη βράση,γιατί θα κόψει το γάλα και είναι κρίμα).Στη συνέχεια,αφήνουμε το γάλα να χλιαρύνει και....κοσκινίζουμε το αλεύρι .Βάζουμε το μισό,σε λεκάνη,όπως και το μισό σιμιγδάλι και ανοίγουμε μία λακουβίτσα,που θα προσθέσουμε εκεί το αλάτι και το γάλα χλιαρό.
Ζυμώνουμε,προσθέτοντας εναλλάξ,το γάλα,το υπόλοιπο αλεύρι και το σιμιγδάλι,μέχρι να γίνει μία αρκετά σφικτή ζύμη.(Είναι μία δύσκολη διαδικασία...θα έλεγα).
Τη συνέχεια,την έγραψα λίγο πιο πάνω......

6 σχόλια:

big mama είπε...

Καλέ τι χρυσοχέρα είσαι εσύ! Και τραχανά με φρέσκο γαλατάκι από στάνη!! Τώρα εμείς εδώ φρέσκο γαλατάκι από το Σ/Μ!!!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

αγάπη μου σε πρόλαβα φέτος, το δικό μου το μισό το φάγαμε κιόλας, χάλασε γρήγορα ο καιρός, να το στεγνώσεις καλά στο φούρνο γιατί δε βλέπω ζέστες από δω και πέρα έχει πολύ υγρασία και υπαρχει φόβος να σου μουχλιάσει εύκολα, θέλει στεγνό καιρό.
καλή ευκολία άντε μήπως και ζεστάνει και συνέλθουν και τα κοκκαλάκια μου που πονάνε!!!!!!
φιλάκια και καληνύχτα

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

βρε φιλενάδα αυτή η φωτό της υποδοχής με την κρεατόσουπα μου σπάει τα ρουθούνια κάθε φορά που μπαίνω στο μπλογκ σου, ξέχασα να το γράψω και επέστρεψα να πάρω και τις τζούρες μου με την ευκαιρία

Λιάντα είπε...

Καλή μου...big mama,χρυσοχέρα δεν μπορώ να πω ότι είμαι...τόσο φανατική.
Τον τραχανά μου όμως,θα το φτιάξω,όπως και να έχει!
Απλά.....πήρα το κολλάει από την μητέρα μου,που κάθε...μα κάθε χρόνο τον έφτιαχνε,γιατί τον αγαπούσαμε όλοι στην οικογένεια.
Σίγουρα....στην πόλη,είναι κομματάκι δύσκολο,αν δεν υπάρχουν οι ανάλογες γνωριμίες.
Αν και τελευταία,έχω δει να κυκλοφορεί στην αγορά,γάλα κατσικίσιο.....
Καλό σου βραδάκι!
Λία...

Λιάντα είπε...

Καλή μου Γαστεροπληξ,μην με αποκαρδιώνεις....σε παρακαλώ.
Θέλω να πιστεύω,ότι οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού,ακόμη δεν τέλειωσαν....
Αλλά κάθε χρόνο,αρχές Σεπτεμβρίου τον έφτιαχνα πάντα...Έτυχε όμως φέτος,να μας τα χαλάσει ο καιρός,νωρίς...
Έτσι κι αλλιώς,θα τον έβαζα για λίγο στο φούρνο,για....σιγουριά.
Ευτυχώς,είμαι λίγο ψηλά και φυσάει!
Όσο για την κρεατόσουπα,πραγματικά είναι πολύ δελεαστική!
Αλλά να σου πω ένα μυστικό μου....
οι σούπες,είναι η μεγάλη μου αδυναμία....
Καλό βραδάκι φιλενάδα μου και...τα λέμε....
Λία...

nasοs είπε...

μμμμμμύρισε χειμώνας.
Συγχαρητήρια για το ωραίο σου blοg!!