Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009

Μπακαλιάρος παστός,στο φούρνο.

η προετοιμασία
.

Όταν για πρώτη φορά,πήγα να γνωρίσω τα πεθερικά μου,μέσα στα 2-3 φαγητούλια που υπήρχαν στο τραπέζι ,ήταν και αυτό.Δεν είχα ξανά φάει ποτέ κάτι ανάλογο και όταν το είδα,δεν μου πολυάρεσε σαν ιδέα.'Επρεπε όμως να δοκιμάσω......
Η αλήθεια είναι ότι ξετρελάθηκα,με την θεσπέσια γεύση του.
Το φτιάχνω πλέον πολύ συχνά,γιατί ο λατρεύουν και οι κόρες μου.Προτιμούν,τον μπακαλιάρο 'ετσι μαγειρεμένο κι όχι στο τηγάνι.
Έτσι λοιπόν,σκέφτηκα να σας τον προτείνω,γιατί ήταν και το σημερινό,σπιτικό μας φαγητό.
ΥΛΙΚΑ
1-1 1/2 κιλού,μπακαλιάρος παστός,με κόκκαλο(κατά προτίμηση),κομμένος σε μερίδες και ξαλμυρισμένος,με τον γνωστό τρόπο.
1 κρεμμύδι ξερό,μεγαλούτσικο,ψιλοκομμένο
2 δεματάκια,φρέσκα κρεμμυδάκια
1 πράσσο
5 χονδροκομμένες,μεγάλες πατάτες
2 λεμόνια
Αλάτι * καθόλου*
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα πράσσα,με μήκος περίπου 2 εκατοστών.Σε τηγάνι,βάζουμε το ελαιόλαδο,τσιγαρίζουμε ελαφρά πρώτα το ξερό κρεμμύδι και κατόπιν,τα φρέσκα κρεμμυδάκια,με το πράσσο.
Σε ταψάκι ελαφρώς λαδωμένο,στρώνουμε τις χονδροκομμένες πατάτες,έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολλά κενά.Έπειτα,στρώνουμε τα ξαλμυρισμένα κομμάτια του μπακαλιάρου και ένδιάμεσα,τα τσιγαρισμένα,κρεμμύδια μας,με το ελαιόλαδό τους.
Κόβουμε ψιλές,φετούλες το λεμόνι και τις τοποθετούμε πάνω από κάθε κομμάτι μπακαλιάρου,ώστε να μην φαίνεται το κρέας του.
Τέλος,ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί και το ψήνουμε περίπου μιάμιση ώρα στους 180 βαθμούς.Προς το τέλος του ψησίματος,αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο,για να πάρει χρώμα το φαγητό.
Σερβίρεται και με σκορδαλιά,αν θέλετε.