Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2009

Τραγανό φύλλο,για πίτα


Μιλάμε για χειροποίητη πίτα,φύλλο ονειρεμένο....
ΥΛΙΚΑ
600 γρ,αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ φυτίνη,σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτάκι σουρωτή
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
Αλάτι
και λίγο νεράκι,αν.....χρειαστεί.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι,για να αφρατέψει.
Το βάζουμε σε λεκανίτσα
και ανοίγουμε μία λακουβίτσα.
Προσθέτουμε εκεί,το αλάτι,το ελαιόλαδο,το ξύδι
και προσθέτουμε το κουτάκι τη σουρωτή,σιγά-
σιγά,πλάθοντας συγχρόνως.Θέλουμε μία ζύμη σφιχτή και ελαστική.Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε και λίγο νεράκι.Όταν τελειώσουμε το ζύμωμα,μοιράζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και
ανοίγουμε με τον πλάστη,δύο λεπτά όσο μπορούμε φύλλα. Στη συνέχεια,τοποθετούμε τη φυτίνη επάνω σε κάθε φύλλο και αλοίφουμε όπως είναι,σαν κρέμα.Κατόπιν,στρίβουμε το φύλλο,για να κλείσουμε τη φυτίνη,σαν μπαστουνάκι και τηλίγουμε σαν σαλιγκαράκι.
Ουφ....τι δύσκολο...να τα γράψει κανείς.Χίλιες φορές προτιμότερο.....να φτιάξεις το φύλλο.
Ευτυχώς,οι φωτογραφίες βοηθούν πολύ.
Σας τις παραθέτω...λοιπόν....






Το φύλλο με τη φυτίνη,που το τηλίγουμε σε μπαστούνι.............................
Και......το σαλιγκαράκι.....ωραίο δεν είναι;
Βάζουμε το σαλιγκαράκι λοιπόν σε αλουμινόχαρτο,το κλείνουμε καλά,να πάθει ασφυξία και το βάζουμε στο ψυγείο,για μία ώρα περίπου,να σφίξει η φυτίνη και η ζύμη.Όταν το βγάλουμε,πλάθουμε τα δύο σαλιγκάρια,σε φύλλα,αλευρώνοντας συχνά,για να μην κολλούν στον πλάστη.Στην πίτα,βάζουμε το ένα φ'υλλο επάνω και το άλλο...κάτω......
Αυτα.......
Τώρα για την γέμιση,ότι θέλετε...βάζετε.
Ήθελα μόνο,να σας κανω γνωστό,τον τρόπο
για το φύλλο,γιατί πραγματικά αξίζει.......
Θα με θυμηθείτε.......
Καλή επιτυχία.....
Υ.Γ.
Μην σας φοβίζουν οι πολλές γραμμές που σας έγραψα,είναι πανεύκολο.Αφού,το ένα φύλλο,το
άνοιξε η μικρή μου κόρη,που είναι 16 χρόνων.
Φαντασθείτε....λοιπόν!!!