Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2009

Σπανακόριζο......της Λίας

Σήμερα Τσικνοπέμπτη....ε;

Επέλεξα για το μεσημέρι,κάτι δίχως κρεατικό,γιατί το βραδάκι,σίγουρα δεν θα το αποφύγουμε....Έτσι λοιπόν,πήγα στον κυρ Θανάση και ψώνισα....τα σχετικά.
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά,σπανάκι φρέσκο
2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
3 πράσσα
1 ματσάκι άνιθο
3 καροτάκια
1 φλυτζάνι του τσαγιού,ρύζι γλασσέ
ελαιόλαδο
αλατάκι και.....
μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπεράκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και ζεματάμε το σπανάκι,αφού έχουμε αφαιρέσει το κάτω μέρος της ριζούλας του.
Κρατάω το κάτω μέρος της ριζούλας,για σαλάτα,που γίνεται πολύ νόστιμη....













Στη συνέχεια,ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια,τα πράσσα,τον άνιθο και τα καρότα σε λεπτές φετούλες.Σε κατσαρόλα πλατιά,αν είναι δυνατόν,βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρά,τα κρεμμυδάκια,τα πράσσα και ρίχνουμε και το ζεματισμένο σπανάκι,αφού πρώτα το έχουμε στραγγίσει από τα νερά του.Ανακατεύουμε....καλά και προσθέτουμε το καροτάκι,τον άνιθο,αλατάκι,πιπέρι ,νεράκι(ανάλογο για 1 φλυτζάνι τσαγιού,ρύζι) και βράζουμε για ένα τέταρτο της ώρας.Κατόπιν,προσθέτουμε το ρυζάκι,αφού το έχουμε πλύνει καλά και τα αφήνουμε στη φωτιά,περίπου για δέκα λεπτάκια.
Δείτε......τι πέταξα από το σπανάκι;
μόνο,ότι υπάρχει στο λευκό πλαστικό πιάτο.
Το σερβίρουμε με μπόλικο λεμονάκι,πιπεράκι και σίγουρα.....τυρί φέτα που πάει πολύ με το σπανακόριζο.
Και...ασφαλώς,δεν λείπει ποτέ και το φρεσκοψημένο σικάλεως ψωμάκι,που φτιάχνω εδώ και πολλά χρόνια.....
Καλή όρεξη σε όλους και καλή....Τσικνοπέμπτη....!!!




Γκιεσλεμέδες,από Κοζάνη....μεριά


Τους γκιεσλμέδες,τους έχω συνδέσει και με την μητέρα μου,που μας τους έφταχνε πολύ συχνά και κάναμε σαν τρελλά.....από παιδιά.Για εκείνη,ήταν σαν να έπινε ένα ποτήρι.....νερό.
Τους έφτιαχνε πολύ γρήγορα,σπίρτο....με λίγα λόγια.Λοιπόν.....
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
Μισό κιλό αλευράκι,για όλες τις χρήσεις
1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλατάκι
και νεράκι χλιαρό,τόσο,ώστε να έχουμε μία σφιχτή ζύμη

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Μισό κιλό,φέτα μαλακή αν είναι δυνατόν
6 αυγουλάκια
αλατάκι και.....
μπόλικο πιπεράκι φρεσκοτριμμένο.
Λίγο κεφαλοτύρι η' γραβιέρα,για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία λεκανίτσα,ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά για την ζυμη.Ζυμώνουμε,μέχρι να έχουμε μία σφικτή σχετικά ζύμη.
Για τη γέμιση,βάζουμε σε μπωλ,τη φέτα και τη λιώνουμε με πιρούνι,στη συνέχεια,προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγουλάκια,το αλατάκι(λίγο,αν η φέτα είναι πολύ αλμυρή) και...το πιπέρι,πάντα φρεσκοτριμμένο,για περισσότερη γεύση.
Πέρνουμε λίγη ζύμη,όσο ένα καρύδι να υπολογίσετε και ανοίγουμε φυλλαράκια,πάχους περίπου μισού εκατοστού και με διάμετρο είκοσι πόντων(περίπου...).Τοποθετούμε 2 κουταλιές του γλυκού,από τη γέμιση στο κέντρο του φύλλου και διπλώνουμε,σαν φακελλάκι.Φροντίζουμε να κλείσουμε τις άκρες καλά,με τα δάχτυλά μας,που έχουμε ελαφρώς βρεγμένα με νεράκι.'Οταν τελειώσουν,σε τηγάνι καίμε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τους γκιεσλεμέδες,μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.Κάθε φορά που θα τα βγάζουμε ζεστά,σε πιατέλα,θα πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι...
Τα σερβίρουμε ζεστά,αλλά και κρύα,δεν είναι καθόλου......άσχημα

Κοτόπιτα....η' αλλιώς,γροθόπιτα...


Για τα χθεσινά μας γεννέθλια,ή Μαριγούλα μου ζήτησε την αγαπημένη της γροθόπιτα.
Και η μαμά φυσικά,της έκανε το χατήρι...όπως πάντα....
Ας ξεκινήσω με τα υλικά,γιατί έχω να ΄σας γράψω και για τους γκιεσλεμέδες,που επίσης...συνόδευσαν την γροθόπιτα.
Για το φύλλο της πίτας,χρησιμοποίσα,το γνωστό τραγανό φύλλο,που έγραψα σε παλαιότερη συνταγή.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
μισό κοτόπουλο2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
2 πράσσα....όπως πάντα
3 αυγά
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού,ρύζι γλασσέ
1/2 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
200 γρ.γραβιέρα
5ο γρ.περίπου ελαιόλαδο
3 φλυτζάνια τσαγιού,ζωμός από το κοτόπουλο που θα βράσουμε
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
κάρυ η' μοσχοκάρυδο,ότι από τα δύο προτιμάτε....
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε και ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο.Σε βαθύ τηγάνι,τσιγαρίζουμε ελαφρά,τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και πράσσα,στο ελαιόλαδο,με λίγο......νεράκι.Μόλις πιούν το νεράκι και ροδίσουν ελαφρά,ρίχνουμε το ρυζάκι και το ανακατεύμε δύο-τρεις γυροβολιές.Στη συνέχεια,προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνιθο,τη γραβιέρα,το αλάτι,πιπέρι,το κοτόπουλο σε μικρά κομματάκια και τα μυρωδικά μας.
Σε ελαφρώς λαδομένο ταψί,στρώνουμε το ένα φύλλο από τη ζύμη,ρίχνουμε την γέμιση του κοτόπουλου,από πάνω ρίχνουμε τα τρία αυγουλάκια,καλά χτυπημένα και στη συνέχεια,στρώνουμε και το δεύτερο φύλλο από τη ζύμη μας.Γυρνάμε στις άκρες το φύλλο,έτσι ώστε να σχηματισθεί ο γνωστός γρόθος.Χαράζουμε την πίτα και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο,εδώ κι εκεί,για να πάει....παντού.Ψήνουμε την πίτα,στην αρχή στους 200 βαθμούς και στη συνέχεια,χαμηλωνουμε στους 170,για περίπου μία ωρίτσα.
Τη συνταγή αυτή,την κράτησα εδώ και πολλά χρόνια,από μία φίλη της μητέρας μου την κυρία Κατίνα,που την έφτιαχναν,είχε πει στην Ήπειρο.