Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009

Ρέγγα,κοκκινιστή


Μιας κι έχουμε για σήμερα φασολάδα,ας συμπληρώσουμε το μενού,μ'έναν καταπληκτικό μεζέ,που πάει με τη φασολάδα,αλλά και με .....κρασάκι.
ΥΛΙΚΑ
1 μεγάλη ρέγγα
1 κιλό,ώριμες ντομάτες η' 2 κουτάκια κονγκασέ
1 φλυτζάνι του τσαγιού,όχι πολύ γεμάτο,ελαιόλαδο
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού,πιπέρι,η' αν προτιμάτε μπούκοβο,ελάχιστο
2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά,ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες.Τις σφίγγουμε ελαφρά,να φύγει ο σπόρος και τις κόβουμε σε φετούλες.Στη συνέχεια,τις τοποθετούμε σ'ένα τηγάνι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο,το πιπέρι και τη ζάχαρη.Ανοίγουμε το μάτι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν,περίπου15-20 λεπτά της ώρας,να φύγουν τα πολλά υγρά.
Καθαρίζουμε τη ρέγγα από την πέτσα της,το κεφάλι και, την ραχοκοκκαλιά και ολα της τα κοκκαλάκια και κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κρέας της.Ρίχνουμε τα κομμάτια της στη σάλτσα που βράζει και αφήνουμε περίπου ένα δεκάλεπτο,να πάρει βράση.
Είναι φανταστικός μεζές,δοκιμάστε το.....
Υ.Γ.
Προσοχή,μην βάλετε...αλάτι,γιατί δεν θα μπορείτε να το δοκιμάσετε...μετά.

Φασολάδα.....Ελληνική,ηρωική!


Δευτέρα σήμερα,κρύο.....αρκετό. Ας φτιάξουμε λοιπόν,κάτι που θα μας "πιάσει",'οπως έλεγε...η συχωρεμένη μανουλίτσα μου.Φασολάδα λοιπόν και προσοχή........το βράδυ.
ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλού,φασόλια ξερά
1 κρεμμύδι μέτριο
1 πράσο
1 ρίζα σέλινο
3 κλωνάρια σέλινο
4 καρότα μέτρια
1 κουτάκι κονγκασέ ντοματάκια η' 3 ντομάτες φρέσκιες
1 φλιτζάνι τσαγιού,ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι και......
νεράκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουσκεύουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ,για να μαλακώσουν.Αν όμως βιάζεστε,βάζετε τα φασόλια να πάρουν μία βράση σε νερό,σβήνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να μαλακώσουν,για μία περίπου ώρα.
Βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα το νερό κι έτσι κρύο όπως είναι,ρίχνουμε τα φασόλια. Τα αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις και πετάμε το πρώτο νερό,για να μην γίνουν βαριά κι έχουμε το γνωστό......φούσκωμα και κρατάμε τα φασόλια,στο σουρωτήρι. Στη συνέχεια,βάζουμε νεράκι στην κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση,προσθέτουμε τα φασόλια.Προσέξτε,το νερό να είναι περίπου 2-3 εκατοστά,πάνω από τα φασόλια.Αφήνουμε περίπου ένα τέταρτο της ώρας να βράσουν και προσθέτουμε τα λαχανικά μας,αφού πρώτα,τα έχουμε πλύνει και....ψιλοκόψει.Δηλαδή,το κρεμμύδι στον τρίφτη,τα καρότα σε λεπτές ροδέλες,τα πράσα ψιλοκομμένα,τη ρίζα από το σέλινο επίσης κομμένη σε μικρούς κύβους,τα κλωνάρια από το σέλινο,καλό είναι να τα δέσουμε η' αν θέλετε μπορείτε να τα ψιλοκόψετε κι αυτά,ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.Προσθέτουμε την ντομάτα,το ελαιόλαδο,το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε το φαΐ σε χαμηλή φωτιά ,για μισή ωρίτσα περίπου.Αν παρεπιπτόντως χρειαστεί νεράκι,θα προσθέσουμε λίγο....χλιαρό.
Σερβίρουμε την σούπα καυτή και συνοδεύουμε,με ελίτσες,τουρσί,κρεμμύδι ξερό αλατισμένο και κάτι...παστό,κατά τη δική σας προτίμηση.