Κυριακή, 1 Μαρτίου 2009

Φάβα.....σαλάτα

Από τις μεγάλες μου......αδυναμίες.....
Ελπίζω να μείνει και τίποτε...για αύριο.

ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό,φάβα κίτρινη
1 πράσο
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 λεμόνι
αλάτι
1/2 ποτήρι κρασιού,ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και στραγγίζουμε τη φάβα.Σε κατσαρόλα,βάζουμε 6 φλυτζάνια τσαγιού νεράκι και αφήνουμε να πάρει βράση.Στην πρώτη λοιπόν βράση,θα πρέπει να αφαιρέσουμε τον αφρό που βγάζει η φάβα.Μόλις το κάνουμε αυτό,σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη φάβα για μία ώρα περίπου,να φουσκώσει.Στη συνέχεια,στραγγίζουμε τη φάβα από το νερό και την ξανά βάζουμε στην κατσαρόλα,με 4 φλυτζάνια τσαγιού,βραστό νεράκι.Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι και το πράσο ψιλοκομμένα,το ελαιόλαδο και το αλάτι και αφήνουμε τη φάβα σε σιγανή φωτιά,προσέχοντας να μην κολλήσει.Όταν δείτε,ότι με ένα ανακάτεμα γίνεται αλοιφή,τότε σβήνετε τη φωτιά και την αφήνετε περίπου ένα τέταρτο,να τραβήξει τα υγρά.
Τη σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο,προσθέτοντας το χυμό από ένα λεμόνι,ελαιόλαδο όσο εσείς προτιμάτε και 2-3 φρεσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια.Άντε......βάλτε και λίγες ελιές,για τη διακόσμηση.


Σουπιές,με σπανάκι


Αύριο Καθαρά Δευτέρα και ως συνήθως,το σπίτι μου είναι γεμάτο με καλούς φίλους και....συγγενείς.Έτσι λοιπόν,εδώ και χρόνια,η ετοιμασία όσον αφορά το γεύμα,γίνεται το μεγαλύτερο μέρος της από την προηγούμενη.
Έφτιαξα λοιπόν σήμερα μία φάβα σαλάτα,ταραμοσαλάτα,ταραμοκεφτέδες και σουπιές με σπανάκι.Για αύριο,το μενού,προστάζει καλαμαράκια τηγανιτά και μανιτάρια σκορδάτα.
Άφησα όπως βλέπετε,τα εύκολα για αύριο.
Ας ξεκινήσω λοιπόν,με τις σουπιές.

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό,σουπιές
1,1/2 κιλού,σπανάκι
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνιθο
1 φλιτζάνι τσαγιού περίπου....ελαιόλαδο
Δυόσμος
Αλάτι
Πιπέρι
και.....μισό ποτηράκι κρασιού,κρασάκι λευκό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις σουπιές,από το κοκκαλάκι τους και το μελάνι,τις πλένουμε καλά και τις βάζουμε σε τρυπητό,να φύγουν τα υγρά τους.Σε μπόλ,αδειάζουμε τα σακκουλάκια με τη μελάνι και προσθέτουμε 4 φλιτζάνια του τσαγιού,νερό.Ανακατεύουμε το μελάνι με το νερό και το περνάμε από γάζα,για να αφαιρέσουμε την άμμο που υπάρχει και όλα τα χοντρά υπολείμματα.
Στη συνέχεια,πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά μας.Τα κρεμμυδάκια,το δυόσμο,τον άνιθο και το σπανάκι,στα δύο.Σε κατσαρόλα,βάζουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια,τον άνιθο και τον δυόσμο ελαφρά και προσθέτουμε,τις σουπιές,κομμένες σε κομμάτια.Τις ζαλίζουμε λίγο,να σωταριστούν και ρίχνουμε σιγά-σιγά,το μισό από το νεράκι με το μελάνι.Μόλις αρχίσουν να βράζουν,χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τις σουπιές,να μισοψηθούν.Μόλις φτάσουν στο στάδιο αυτό,προσθέτουε το σπανάκι και συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο νερό με το μελάνι,προσέχοντας πάντα,να μην έχουμε μία...σούπα.Βάζουμε νερό,ίσα-ίσα,να μην μας κολλήσει το φαί και προσθέτουμε το πιπέρι και το αλάτι.Αφήνουμε α βράσουν,όσο να μείνει ελάχιστο ζουμάκι και σβήνουμε με το κρασάκι.