Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009

Λουκουμάδες


Μία πολύ παλιά συνταγή ,που την έφτιαχναν συνήθως για το «καλό» .Για να πάει κάτι καλά ,από το ξεκίνημά του.
Τουλάχιστον εγώ ,έτσι το βίωσα .
Λουκουμάδες λοιπόν ,που αρέσουν σε όλο τον κόσμο.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
Μισό κιλό αλεύρι ,για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια του τσαγιού ,νερό
1 φλιτζάνι του τσαγιού ,γάλα φρέσκο
Μαγιά ,ίση με δύο καρύδια ,περίπου
1 κοφτή κουταλιά της σούπας ,ζάχαρη
1 κοφτή κουταλιά του καφέ ,αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μικρό κατσαρολάκι ,ρίχνουμε τα δύο φλιτζάνια νερό ,το ένα φλιτζάνι γάλα ,τη ζάχαρη ,το αλάτι ,τη μαγιά και τα ζεσταίνουμε ελαφρά ,ίσα να χλιαρύνουν .Στη συνέχεια ,βάζουμε σε βαθύ μπολ ,το αλεύρι και εκεί ,προσθέτουμε το μίγμα με το γάλα και το νερό .Ανακατεύουμε με ένα μεγάλο κουτάλι ,έτσι ώστε να έχουμε έναν ελαφρύ χυλό .Ίσως να χρειαστεί και λίγο ακόμη χλιαρό νεράκι ,κάτι που θα το δείτε με το μάτι .Σκεπάζουμε το μίγμα με μία νοτισμένη πετσέτα και το τοποθετούμε σε μέρος ζεστούτσικο ,μέχρι να φουσκώσει .Όταν γίνει αυτό ,τότε βάζουμε στη φριτέζα η’ σε βαθειά κατσαρόλα ,μπόλικο σπορέλαιο να κάψει και ρίχνουμε έναν- έναν τους λουκουμάδες ως εξής :
Γεμίζουμε με νερό ,ένα φλιτζάνι τσαγιού και βάζουμε μέσα ,ένα κουταλάκι του γλυκού ,να περιμένει (αυτό γίνεται ,για να μην κολλάει ο χυλός στο κουταλάκι,με το οποίο ,θα ρίχνουμε τον χυλό,στη φριτέζα) .Κατόπιν ,αρπάζουμε με τη χούφτα μας ,μέρος από τον χυλό και σφίγγουμε τη χούφτα μας ,ώστε από το πάνω μέρος (της χούφτας) και με το βρεγμένο κουταλάκι ,να πάρουμε μία μικρή ποσότητα χυλού ,που θα την ρίξουμε στο καφτό σπορέλαιο .Τι ……. περιγραφή κι αυτή ;Σκέφτηκα να πάρω μία φωτογραφία της στιγμής ,αλλά ήμουν μόνη στο σπίτι ……. τρομάρα μου .Γι αυτό μερικές φορές ,χρειάζεται και τρίτο …… χέρι .Με τον τρόπο αυτό ,ρίχνουμε και την τελευταία ποσότητα του χυλού .Κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος ,θα πρέπει να ανακατεύουμε συνεχώς τους λουκουμάδες ,έτσι ώστε να ροδισθούν από όλες τις μεριές τους .Τοποθετούμε τους ψημένους λουκουμάδες ,σε βαθύ μπολ ,που έχουμε στρώσει ,απορροφητικό χαρτί κουζίνας ,μέχρι να τους σερβίρουμε .
Τους σερβίρουμε ζεστούς ,με μπόλικο μέλι και κανέλλα .Κάποιοι ,προσθέτουν και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς ,αλλά αυτά ,είναι κατά προτίμηση……….
Υ.Γ.
Μην ξεχνάτε ,κάθε φορά ,να βουτάτε το κουταλάκι στο φλιτζάνι με το νερό ,πριν πάρετε μέρος από τον χυλό .

Χταποδάκι ξυδάτο


Ένα ακόμη νηστίσιμο πιάτο,που έφτιαξα στο σπίτι της γιαγιάς Δέσποινας,στη Χαλκιδική.Τα βρήκα στην κατάψυξη και είπα να τα αξιοποιήσω......καταλλήλως.Ένα μικρούλι κι ένα μεγαλούλι,σύνολο ένα κιλό περίπου.
ΥΛΙΚΑ
1 χταποδάκι,περίπου ένα κιλό
1 φλυτζανάκι του καφέ,ξύδι
1 φλυτζανάκι του καφέ,νερό
1 σκελίδα σκόρδο
ρίγανη
ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε το χταποδάκι από το δόντι του και τα ματάκια του και το πλένουμε καλά(με την προυπόθεση,ότι έχει καθαριστεί και από τα εντόθιά του).Σε κατσαρόλα,βάζουμε τα φλυτζανάκια με το νερό και το ξύδι και προσθέτουμε το χταποδάκι.Ανάβουμε το μάτι και μόλις πάρει μία βράση,χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε περίπου μία ώρα,να σιγοψηθεί.Δοκιμάζουμε με ένα πηρούνι,αν είναι μαλακό και σβήνουμε τη φωτιά.Στη συνέχεια,καθαρίζουμε το χταπόδι από την σκούρα πετσούλα και τις βεντουζίτσες ,το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το τοποθετούμε σε βαθύ μπωλ.Προσθέτουμε το ελαιόλαδο,τη ρίγανη,το σκορδάκι ψιλοκομμένο και ξυδάκι.Στη φάση αυτή,μπορούμε να το φυλάξουμε στο ψυγείο και να έχουμε για λίγες μέρες,ένα νόστιμο μεζεδάκι για ούζο.

Σάλτσα πιπεριάς,αλά Λία......

Δικής μου επινόησης,που κατά λάθος βγήκε νοστιμότατη.

ΥΛΙΚΑ
5-6 πιπεριές πράσινες
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 πράσο
2 κουτάκια κονγκασέ
250 γρ.τυρί φέτα
1 κουταλιά σούπας,ζάχαρη
ελαιόλαδο (περίπου,ένα φλυτζανάκι του καφέ)
αλάτι(λίγο,γιατί είναι αλμυρό το τυρί)
ταμπάσκο η' μπούκοβο,κατά προτίμηση.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πιπεριές από τους σπόρους και τις κόβουμε σε ροδέλλες.Κατόπιν,πλένουμε και ψιλοκόβουμε το πράσο και σε μικρό κατσαρολάκι,ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.Προσθέτουμε τις πιπεριές και το πράσο,όσο να ροδίσουν ελαφρά.Στη συνέχεια,ρίχνουμε την ντομάτα,το σκόρδο ψιλοκομμένο,τη ζάχαρη,το αλάτι και αφήνουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά,μέχρι να μείνει με ελάχιστο ζουμάκι και να δέσει.Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το καυτερό και το τυρί,τριμμένο.Αφήνουμε στο μάτι για 3-4 λεπτάκια και είναι...έτοιμη.
Με τη σάλτσα αυτή,συνοδεύουμε ότι έχει να κάνει με ζυμαρικά.
Μπορείτε να προσθέσετε και τριμμένη κεφαλογραβιέρα,όπως σε κάθε ....σάλτσα ζυμαρικών.
Δοκιμάστε τη......και δεν θα χάσετε.....