Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2009

Σκαλτσούνια......


Μέρες νηστείας και....σαββατοκύριακο έρχεται ,όλο και κάποιος θα μας επισκεφθεί εδώ στην εξοχή .Σκέφθηκα σήμερα ,να φτιάξω σκαλτσούνια ,μόνο και μόνο ,γιατί.......(κακώς βέβαια) ,τα έχω συνδυάσει με τις μέρες νηστείας .
Ας τα φτιάξουμε λοιπόν.....
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
600 γρ .αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 πορτοκάλια ,ο χυμός τους
4 φλιτζανάκια του καφέ ,ελαιόλαδο
1 φλυτζανάκι του καφέ ,κονιάκ η' λικέρ της αρεσκείας σας
1 κουταλάκι του γλυκού ,σόδα
νερό λίγο ,όσο σηκώσει ,για να έχουμε μία ζύμη ,κατάλληλη για φύλλο .
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
2 φλιτζάνια τσαγιού ,καρυδόψιχα
2 φλιτζάνια του τσαγιού ,αμυγδαλόψιχα
4 κουταλιές της σούπας ,ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
Λίγο γαρύφαλλο ,στη μύτη του κουταλιού
2-3 κουταλιές της σούπας μέλι ,ώστε να γίνει η γέμιση μία σφιχτή μάζα
και....το ξύσμα από ένα πορτοκάλι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
Ανθόνερο
Άχνη ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε σε βαθύ μπολ ,όλα τα υλικά της ζύμης ,εκτός από το κονιάκ και τη σόδα που τα αναμιγνύουμε χωριστά ,έτσι ώστε να έχουμε μία ζύμη κατάλληλη για φύλλο και πάμε να φτιάξουμε τη γέμιση .
Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε μπολ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά ,μέχρι να σχηματισθεί μία σφιχτή μάζα .Στη συνέχεια ,ανοίγουμε τη ζύμη ,σε πάχος περίπου 5-6 χιλιοστών και κόβουμε στρόγγυλα πιτάκια ,στα οποία τοποθετούμε 1-2 κουταλάκια του καφέ ,από τη γέμιση .Τα κλείνουμε σε μισοφέγγαρο ,αφού βρέξουμε τις άκρες τους με λίγο νεράκι .Τοποθετούμε τα σκαλτσούνια σε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο ,στους 180 βαθμούς ,προσέχοντας να μην κοκκινίσουν πολύ .
Τα βγάζουμε από το φούρνο και μόλις μισοκρυώσουν ,τα ραντίζουμε με το ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με τη άχνη κοσκινισμένη .