Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009

Ρεβίθια,σούπα



Το σημερινό μας ...πιάτο.Αρέσει σε όλες μας και περισσότερο,όταν είναι η σούπα χυλωμένη......
ΥΛΙΚΑ
Μισό κιλό,ρεβίθια
2 κουταλάκια του γλυκού,σόδα φαγητού
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι,τριμμένο
1 πράσο,ψιλοκομμένο
1 κουτάκι κονκασέ ή 2 τριμμένες φρέσκιες ντοματούλες
αλάτι
πιπέρι
λίγο κύμινο
ελαιόλαδο .....κατά προτίμηση δική σας η ποσότητα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από το προηγούμενο βράδυ,βάζουμε τα ρεβίθια σε χλιαρό νερό,για να φουσκώσουν.Την άλλη μέρα,τα στραγγίζουμε και προσθέτουμε τα δύο κουταλάκια της σόδας φαγητού.Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε περίπου μία ώρα,να μαλακώσουν.Με τη σόδα,είναι πολύ εύκολο,τρίβοντας τα ρεβίθια με τις παλάμες μας,να αφαιρέσουμε ένα μεγάλο μέρος από τις φλουδίτσες τους.Καλό είναι,να αφαιρέσουμε όσες περισσότερες γίνεται,για να χυλώσουν τα ρεβίθια.Στη συνέχεια,τα πλένουμε πάρα πολύ καλά,τα ζαλίζουμε με λίγα λόγια και τα στραγγίζουμε.Σε βαθειά κατσαρόλα,βάζουμε νεράκι να βράσει και προσθέτουμε τα ρεβίθια.Το νερό,θα πρέπει να είναι τρία περίπου δάχτυλα πάνω από τα ρεβίθια.Κατά τον βρασμό,θα πρέπει να αφαιρέσουμε τον αφρό προσεκτικά με ένα κουτάλι.Κατόπιν,προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε περίπου για μία ωρίτσα,σε σιγανή φωτιά,μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα ρεβίθια.
Υ.Γ.
Υπάρχει η πιθανότητα,να χρειαστεί,ακόμη λίγο νεράκι το φαί.Μην διστάσετε να βάλετε,όσο εσείς επιθυμείτε.....

Ρεβιθοκεφτέδες

Στην αδελφή μου τους πρωτοδοκίμασα κι έγινε ένας από τους αγαπημένους μεζέδες της οικογένειας......

Η συνταγή λοιπόν,είναι της Έρης,με μία μικρή παραλαγή,που είναι το πράσο.
ΥΛΙΚΑ
Μισό κιλό ρεβίθια
2 κουταλάκια του γλυκού,σόδα φαγητού
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 πράσο
Δυόσμος
Μαινδανός
πιπέρι
αλάτι
1 αυγό,για εκείνους που δεν νηστεύουν.Μπορούμε να το αποφύγουμε,απλά,εάν το βάλουμε,δένει περισσότερο η ζύμη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από το προηγούμενο βράδυ,βάζουμε τα ρεβίθια σε χλιαρό νερό,να φουσκώσουν.Την επομένη,αδειάζουμε το νεράκι και προσθέτουμε στα ρεβίθια τα δύο κουταλάκια της σόδας και τα αφήνουμε για μία περίπου ωρίτσα,να μαλακώσουν.Τα ξεπλένουμε πολύ καλά από τη σόδα,τα στραγγίζουμε και λίγα-λίγα,τα αλέθουμε στο μούλτι,έτσι ώστε να έχουμε έναν πολτό.Στη συνέχεια,σε βαθύ μπολ,προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοτριμμένο,το πράσο ψιλοκομμένο,τον μαινδανό και τον δυόσμο ....επίσης,το αλάτι,το πιπέρι,το αυγό ,τον πολτό και ζυμώνουμε ελαφρά.
Για το τηγάνισμα,ρίχνουμε ελαιόλαδο (αρκετό) σε αντικολλητικό τηγάνι και με ένα βρεγμένο κουτάλι σούπας(φροντίζουμε να το βρέχουμε,σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού,με νερό),παίρνουμε λίγη από τη ζύμη και την ρίχνουμε προσεκτικά στο τηγάνι.Τα ροδίζουμε και από τις δύο πλευρές και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί,πριν τα σερβίρουμε.