Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009

Αρακάς,λαδερός......


Σήμερα Παρασκευούλα και...εν τω μέσω....νηστείας,ευκαιρία για λαδερό.
Βέβαια,είναι και φαγάκι αρκετά συχνό στην οικογένεια,γιατί αρέσει σε όλες μας.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό,αρακάς.Εγώ,παίρνω πάντα κατεψυγμένο.Εδώ,δηλώνω.....ελαφρώς τεμπέλα.
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνιθος
1 πράσο (τα πράσα,δεν λείπουν ποτέ από το σπίτι.Είναι όπως ακριβώς τα ξερά κρεμμύδια για μένα)
1 μεγάλο καρότο η' δύο μέτρια
1 κόκκινη πιπεριά,προαιρετικά.........
1 ποτήρι κρασιού,ελαιόλαδο
600 γρ.νερό
Αλάτι
πιπέρι
και...λίγο μπούκοβο,αν εσείς το προτιμάτε.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά μας
και ψιλοκόβουμε,τα κρεμμυδάκια,το πράσο και τον άνιθο με το μαχαίρι.Την
πιπεριά δε και το καρότο,σε λεπτές φετούλες.Σε πλατειά κατσαρόλα,βάζουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια,το πράσο,την πιπεριά και το καρότο.Τα αφήνουμε να μαραθούν,ανακατεύοντας τα,στο ελαιόλαδο και στη συνέχεια,προσθέτουμε τον αρακά,το νεράκι,τον άνιθο,αλάτι,πιπέρι και το μπούκοβο.Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά,περίπου μία ωρίτσα.Θα πρέπει,να μείνει με το λαδάκι του ο αρακάς η'αν θέλετε λίγο ζουμάκι,μπορείτε να προσθέσετε κατά τη διάρκεια του βρασμού,ακόμη λίγο νεράκι.Πάντα...με το μάτι και ανάλογα με τις προτιμήσεις σας......
Υ.Γ.
Μία εναλλακτική λύση,είναι και η προσθήκη ντομάτας.
Εδώ,έχω πει στη Μουτζουρίτσα μας(το αδεσποτάκι που μαζέψαμε τελευταία),να προσέχει το φαγητό,να μην καεί.