Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009

Χταπόδι στιφάδο....



Χμ........τι θα φάμε....σήμερα;
Λοιπόν......
ΥΛΙΚΑ
1 1/2 κιλό ,χταποδάκι
2 κρεμμύδια ξερά ,μέτρια
1 κιλό ,κρεμμυδάκια μικρά για στιφάδο
5 φύλλα δάφνης
4-5 σκελίδες ,σκόρδο
10 κόκκους μπαχάρι (περίπου.....ε;)
10 κόκκους πιπέρι (όσους προτιμάτε....μη σας βάζω και μετράτε τώρα)
Μισό κιλό ,ντομάτες φρέσκες και τριμμένες η' ανάλογο πελτέ ντομάτας
200 γρ .περίπου ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι του καφέ ,ξύδι
1 φλιτζανάκι του καφέ ,κρασάκι λευκό
αλάτι (λίγο ,γιατί το χταποδάκι αν είναι φρέσκο ,έχει δικό του αλατάκι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταποδάκι ,με το γνωστό τρόπο ,το κόβουμε σε κομμάτια και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά ,από τα υγρά του .Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρά ,τα ξερά κρεμμύδια ,αφού τα έχουμε ψιλοκόψει .Στη συνέχεια ,προσθέτουμε τα κομμάτια του χταποδιού και το τσιγαρίζουμε κι αυτό ,ελαφρά .Σβήνουμε με το ξύδι και το κρασάκι .Προσθέτουμε κατόπιν τα μικρά κρεμμυδάκια ,τη ντομάτα η΄τον πελτέ ,διαλυμένο σε μισό ποτήρι νερό ,τα φύλλα δάφνης ,το μπαχάρι ,το πιπέρι ,τα σκορδάκια (κομμένα σε φετούλες) .Βράζουμε το στιφάδο σε χαμηλή φωτιά ,μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να δέσει η σάλτσα του .(θέλει περίπου μία ωρίτσα) .
Συνοδέψτε το ,με πιλαφάκι η' πατατούλες τηγανιτές .

Κρεμμύδια στο φούρνο η' στο τζάκι


Μία ιδιαίτερη σαλάτα ,που την έφτιαχνε η η θεία Πηνελόπη ,από το Γραμματικό ,έξω από την Έδεσσα .Εκεί βέβαια ,ψήνανε τα κρεμμύδια στο τζάκι ,που υπήρχε σε όλα τα σπίτια του χωριού .
ΥΛΙΚΑ
5-6 μεγαλούτσικα ,ξερά κρεμμύδια
ελαιόλαδο
ξύδι
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αν υπάρχει τζάκι στο σπίτι ,καλό θα είναι να ψηθούν εκεί τα κρεμμύδια ,ως εξής.....
Ανάβουμε και καίμε τα ξύλα,μέχρι να γίνουν στάχτη ,αλλά φροντίζουμε να υπάρχουν και κάρβουνα .Καθαρίζουμε λοιπόν ,μία γωνίτσα του τζακιού και βάζουμε εκεί τα κρεμμύδια όπως είναι με τις φλούδες τους .Τα σκεπάζουμε με την καυτή στάχτη και από πάνω ,βάζουμε τα αναμμένα κάρβουνα .Τα αφήνουμε εκεί ,περίπου 25-30 λεπτάκια της ώρας μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια ,καθαρίζουμε τα κρεμμύδια από τις φλούδες τους ,τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες και τα τοποθετούμε σε πιάτο .Προσθέτουμε το ελαιόλαδο ,το ξύδι και το αλάτι και έχουμε μία σαλάτα ,που είναι πολύ νόστιμη και....ιδιαίτερη σε γεύση .
Τώρα ,αν δεν υπάρχει τζάκι ,τα βάζουμε τα κρεμμύδια πάλι με τις φλούδες τους σε ταψάκι και τα ψήνουμε στο φούρνο της κουζίνας μας ,στους 200 βαθμούς ,για μία ωρίτσα περίπου .