Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2009

Δρομολογήθηκε.....και ο τραχανάς


Εχθές,ξεκίνησε και αυτή η διαδικασία ...
Πρωί-πρωί,στη στάνη του κυρ Θανάση,για να πάρω το κατσικίσιο γαλατάκι,ζεστό-ζεστό...
Έλα όμως....που το μαγαζάκι με τα σιτηρά και τα λαϊκά εδέσματα......που δεν είχε,πλιγούρι;
Είχα αποφασίσει για φέτος,να φτιάξω τραχανά με πλιγούρι,αλλά δυστυχώς,δεν τα κατάφερα....
Του χρόνου τώρα,πρώτα ο Θεός,να είμαστε...καλά!
Έτσι λοιπόν,πήρα 10 κιλάκια ,σταρένιο αλευράκι και 3 κιλάκια σιμιγδάλι ψιλό.
Το βραδάκι της Τρίτης,ξεκίνησα το ζύμωμα.....

Τι ιδρώτας κι αυτός;
Έπρεπε η ζύμη να είναι σφικτή και επειδή ήταν μεγάλη η ποσότητα,ζύμωσα εις διπλούν....
Δύο λεκανίτσες παρακαλώ,με τον τραχανά να μοσχοβολάει!
Τις έβαλα στο ψυγείο,για να ξεκουραστεί η ζύμη και σήμερα,πρωί-πρωί,άπλωσα τα χοντρά κομμάτια(Α' στάδιο,στεγνώματος),να ξεραθούν.
Ο καιρός,δεν είναι δυστυχώς ιδανικός,αλλά ελπίζω αύριο να βγει επιτέλους ο ήλιος,για να στεγνώσει πιο γρήγορα ο τραχανάς και να να προχωρήσω στο επόμενο στάδιο που είναι να γίνουν μικρότερα τα κομμάτια,μέχρι να φτάσουν στο σημείο να μπορώ να τα αλέσω στο μούλτι.
Είναι χρονοβόρα....η διαδικασία ,αλλά πιστέψτε με....αξίζει τον κόπο!

Tην συνταγούλα,την άλλαξα για φέτος.Δεν έβαλα αυγά όπως έκανα πέρισυ....
ΥΛΙΚΑ
6 κιλά γάλα κατσικίσιο
5 κιλά αλεύρι σταρένιο
1 1/2 του κιλού,σιμιγδάλι ψιλό
4 κουταλιές της σούπας αλάτι(γεμάτες)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το γάλα σε μεγάλη κατσαρόλα.Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην πιάσει το γάλα και μόλις πάρει την πρώτη βράση,το κατεβάζουμε από τη φωτιά.(Προσοχή,μην το αφήσετε να πάρει και δεύτερη βράση,γιατί θα κόψει το γάλα και είναι κρίμα).Στη συνέχεια,αφήνουμε το γάλα να χλιαρύνει και....κοσκινίζουμε το αλεύρι .Βάζουμε το μισό,σε λεκάνη,όπως και το μισό σιμιγδάλι και ανοίγουμε μία λακουβίτσα,που θα προσθέσουμε εκεί το αλάτι και το γάλα χλιαρό.
Ζυμώνουμε,προσθέτοντας εναλλάξ,το γάλα,το υπόλοιπο αλεύρι και το σιμιγδάλι,μέχρι να γίνει μία αρκετά σφικτή ζύμη.(Είναι μία δύσκολη διαδικασία...θα έλεγα).
Τη συνέχεια,την έγραψα λίγο πιο πάνω......